Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Οδηγία Ecodesign (ERP)

 



Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών CO2, καθώς η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από διάφορα βλαβερά μικροσωματίδια και ρύπους βρίσκεται σε έξαρση. Το μεγάλο στοίχημα για την ανθρωπότητα είναι να ενημερωθεί, να οργανωθεί και να δράσει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Είναι ένα εγχείρημα προκλητικό, μα, συνάμα, ενδιαφέρον. 


Ήδη από το 1997, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για το παγκόσμιο κλίμα στο Κιότο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του CO2 από τις βιομηχανικές χώρες κατά 5,2% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 1990. Η πρώτη περίοδος δέσμευσης για την επίτευξη του στόχου ήταν το 2008-2012, ενώ το 2012 στη σύνοδο κορυφής στο Κατάρ συμφώνησαν να επεκτείνουν το Πρωτόκολλο του Κιότο μέχρι το 2020.

Αυτό έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του CO2, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μόλις δύο μήνες αργότερα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν για τους στόχους αυτούς, γνωστοί ως στόχοι 20-20-20. Αυτοί οι στόχοι ορίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του CO2 εντός της Ε.Ε. πρέπει να μειωθεί στο 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020.

Κάπως έτσι, λοιπόν, εισήχθη στη ζωή μας η Οδηγία ErP. Μία οδηγία που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το ErP είναι το ακρωνύμιο του πολυλεκτικού όρου "Energy Related Products", δηλαδή προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια, ενώ η ακριβής ονομασία της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι "Οδηγία Ecodesign", δηλαδή Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού. Ο Οικολογικός Σχεδιασμός και η Ενεργειακή Σήμανση των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια καθορίζεται σύμφωνα με τις Οδηγίες 2009/125/ΕΚ για τον "Οικολογικό Σχεδιασμό", την Οδηγία 2010/30/ΕΕ για την "Ενεργειακή Σήμανση" και τους Κανονισμούς 811,812,813,814/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός της Οδηγίας είναι να καταστήσει απλούστερη στους καταναλωτές, στους κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης και στους εγκαταστάτες, την επιλογή του πιο ενεργειακά αποδοτικού προϊόντος, έτσι ώστε οι εκπομπές CO2 να μειώνονται και το κόστος της ενέργειας να ελαττώνεται.

Εφαρμογή της Οδηγίας

Από την 1η Αυγούστου 2015 η ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόζεται με την αντικατάσταση των ενσωματωμένων κυκλοφορητών των συσκευών από κυκλοφορητές υψηλής ενεργειακής απόδοσης και από τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 εφαρμόζεται στα προϊόντα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού. 

Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές παραγωγής θερμότητας καθώς και τα θερμοδοχεία ζεστού νερού χρήσης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με την ενεργειακή τους απόδοση καθώς και τη σήμανσή τους, ώστε να συμμορφώνονται με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον οικολογικό σχεδιασμό «Ecodesign». Επιπλέον, συγκεκριμένα προϊόντα και συστήματα θέρμανσης θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από ενεργειακή ετικέτα, όπως έχει εφαρμοστεί πριν αρκετό διάστημα και στις οικιακές συσκευές. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν άμεση εικόνα όχι μόνο για το επίπεδο ενεργειακής απόδοσης της εκάστοτε συσκευής, αλλά και ολόκληρου του συστήματός τους.

Αν είστε χρήστης κάποιου ήδη εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης ή προϊόντος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε υποχρεωμένος να έχετε ετικέτα ενεργειακής απόδοσης για το συγκεκριμένο σύστημα. Ωστόσο, από τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, τα νέα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την απόδοση των λεβήτων συμπύκνωσης. Οι συμβατικοί λέβητες, που είναι ήδη εγκατεστημένοι, δεν επηρεάζονται και θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αν και με το πέρας του χρόνου, η ξεπερασμένη συμβατική τεχνολογία θέρμανσης θα αντικατασταθεί με την προηγμένη τεχνολογία συμπύκνωσης.

Οδηγία ErP και Προϊόντα Θέρμανσης

Η Οδηγία ErP αφορά τους λέβητες θέρμανσης και τις αντλίες θερμότητας ισχύος έως και 400 kW, τις μονάδες συμπαραγωγής έως 400 kW παραγωγή θερμότητας και 50 kW ηλεκτρικής ισχύος, τα δοχεία αδρανείας και ζεστού νερού χρήσης έως 2.000 ltr, καθώς και εξαρτήματα εγκατάστασης, όπως συστήματα αυτοματισμού και ηλιακούς σταθμούς. Σημαντικό για τους τελικούς καταναλωτές είναι ότι οι λέβητες θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας, οι μονάδες συμπαραγωγής και τα συνδυασμένα συγκροτήματα μέχρι 70 kW, καθώς και τα δοχεία έως 500 ltr και τα εξαρτήματα εγκατάστασης που ήδη αναφέρθηκαν, πρέπει να επισημαίνονται με την Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης

Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης κατηγοριοποιεί την αποδοτικότητα ενός προϊόντος ή συγκροτήματος με τη βοήθεια των διαφόρων τάξεων Ενεργειακής Απόδοσης, από το Α +++ (για συγκροτήματα) ή Α ++ (για προϊόντα) έως το G. Η τάξη Α +++ αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης και η G χαμηλή απόδοση. Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, υπάρχουν διάφορες πρόσθετες πληροφορίες, όπως π.χ. η επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή, η ονομαστική θερμική ισχύς σε kW και η στάθμη ηχητικής ισχύος.

Ο κατασκευαστής του κάθε προϊόντος είναι υπεύθυνος να παρέχει την Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης, η οποία βασίζεται στο δελτίο προϊόντος και την τεχνική τεκμηρίωση όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.



Στην περίπτωση της Ετικέτας Ενεργειακής Απόδοσης του συστήματος θέρμανσης, τα απαιτούμενα δελτία προϊόντων και η τεχνική τεκμηρίωση του συγκροτήματος πρέπει να παρέχονται από τον υπεύθυνο πώλησης του συγκροτήματος. Αυτός μπορεί να είναι ο εγκαταστάτης, ο έμπορος ή ο κατασκευαστής.

Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση ότι η μονάδα θα επιτύχει πραγματικά τις αναφερόμενες τιμές απόδοσης ούτε είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αγορά κάποιου προϊόντος θέρμανσης.

Κάθε μονάδα θέρμανσης είναι μέρος ενός συστήματος, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί με το βέλτιστο τρόπο σε όλα τα μέρη που το απαρτίζουν, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη άνεση στη θέρμανση και η προσδοκώμενη ενεργειακή απόδοση. Βέβαια, η ενεργειακή απόδοση ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να βελτιωθεί μέσω αυτοματισμού ή από την υποβοήθηση του συστήματος με πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. 

Που πρέπει να απευθυνθώ

Ο καταναλωτής θα πρέπει να απευθύνεται σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις με τεχνογνωσία, αλλά και εμπειρογνωμοσύνη. Διότι το καταρτισμένο, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά του, παρέχοντάς του το σύνολο των εγγράφων που του είναι απαραίτητα.



ΜΟΝΟ ένας έμπειρος εξειδικευμένος μηχανικός, που είναι ενημερωμένος και γνωρίζει επακριβώς τις μονάδες, θα μπορέσει να καθοδηγήσει, να προτείνει τη βέλτιστη λύση για τις προσωπικές ανάγκες του κάθε καταναλωτή, αλλά και να παρέχει μία σωστή, συντονισμένη και πιστοποιημένη εγκατάσταση, η οποία θα διατηρεί τον μέγιστο βαθμό απόδοσής της μετά από κάθε αποτελεσματική και έγκαιρη συντήρηση.