Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκές Οδηγίες "ECODESIGN" & "ENERGY LABELLING"


Οι Οδηγίες 125/2009 και 30/2010 δεν απευθύνονται μόνο στους κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης ή τους εμπόρους, αλλά και στους εγκαταστάτες. Σκοπός τους είναι να καταστήσουν απλούστερη στις παραπάνω ομάδες, την επιλογή του πιο ενεργειακά αποδοτικού προϊόντος και συγκροτήματος  θέρμανσης, έτσι ώστε οι εκπομπές CO2 να μειώνονται και το κόστος της ενέργειας να ελαττώνεται.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Κανονισμός λέει ότι αν ένας εγκαταστάτης αγοράσει τα επιμέρους υποσυστήματα από έναν κατασκευαστή, αυτός που υποχρεούται να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του κανονισμού, όσον αφορά το συγκρότημα το οποίο προέκυψε από το συνδυασμό των επιμέρους προϊόντων, είναι ο εγκαταστάτης. Με λίγα λόγια, ο εγκαταστάτης είναι αυτός που θα πιστοποιήσει την ενεργειακή απόδοση του συνόλου του συγκροτήματος της θέρμανσης.

Ο Οικολογικός Σχεδιασμός βάζει ένα όριο στην ενεργειακή απόδοση. Διώχνει, δηλαδή, από την αγορά τα πολύ ενεργοβόρα προϊόντα, όχι με την έννοια της ποσότητας ενέργειας, αλλά με την έννοια ότι έχουν κακή απόδοση, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν αποδοτικά τους ενεργειακούς πόρους που καταναλώνουν.

Από την άλλη, η Ενεργειακή Σήμανση έχει σκοπό έχει τη σωστή πληροφόρηση του καταναλωτή, με απλό και κατανοητό τρόπο, για τα ενεργειακά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος.

Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Ε.Α.)


  

Προϊόντα

Η Ε.Ε.Α. κατηγοριοποιεί την αποδοτικότητά τους από Α++ έως το G.


Συγκροτήματα Θέρμανσης

Η Ε.Ε.Α. κατηγοριοποιεί την αποδοτικότητά τους από Α++ έως το G.

 


Η τάξη Α +++ αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης και η G χαμηλή απόδοση. Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, υπάρχουν διάφορες πρόσθετες πληροφορίες, όπως π.χ. η επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή, η ονομαστική θερμική ισχύς σε kW και η στάθμη ηχητικής ισχύος.

Πιστοποιημένες Επιχειρήσεις

Ο καταναλωτής θα πρέπει να απευθύνεται σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις με τεχνογνωσία, αλλά και εμπειρογνωμοσύνη. Διότι το καταρτισμένο, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά του, παρέχοντάς του το σύνολο των εγγράφων που του είναι απαραίτητα.

ΜΟΝΟ ένας έμπειρος εξειδικευμένος μηχανικός, που είναι ενημερωμένος και γνωρίζει επακριβώς τις μονάδες, θα μπορέσει να καθοδηγήσει, να προτείνει τη βέλτιστη λύση για τις προσωπικές ανάγκες του κάθε καταναλωτή, αλλά και να παρέχει μία σωστή, συντονισμένη και πιστοποιημένη εγκατάσταση, η οποία θα διατηρεί τον μέγιστο βαθμό απόδοσής της μετά από κάθε αποτελεσματική και έγκαιρη συντήρηση.