Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

«Γεω-θερμία» - Η θερμότητα της γης στην υπηρεσία μας




 Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό [Εν]τυπάκι, Τεύχος_01 - Οκτώβριος_2013

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η αποθηκευμένη ενέργεια, υπό μορφή θερμότητας, κάτω από τη σταθερή επιφάνεια της γης. Τα γεωθερμικά συστήματα, λοιπόν, αυτό που κάνουν είναι να αξιοποιούν τη σταθερή θερμοκρασία, η οποία υπάρχει στο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυμαίνεται από 10 έως 22οC, αντικαθιστώντας πλήρως τη χρήση πετρελαίου ή άλλου καυσίμου. Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ή ατμού, ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, ενώ συνήθως κυμαίνεται από 25οC μέχρι 360οC. Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150οC), η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γεωθερμία ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό σημαίνει ότι είναι μια ανεξάντλητη και καθαρή πηγή ενέργειας και σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα, η ψύξη και η θέρμανση ενός κτιρίου που χρησιμοποιεί γεωθερμικό σύστημα είναι μέχρι και 75% οικονομικότερη. Συνεπώς, αν αξιοποιηθεί η γεωθερμική ενέργεια, μπορεί κανείς να αποκτήσει με οικονομικό τρόπο από το έδαφος το 75% της θερμικής ενέργειας που χρειάζεται. Με διάρκεια απόσβεσης μικρότερη από 7 έτη και έως 75% χαμηλότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σύγκριση με τη συμβατική θέρμανση με πετρέλαιο.

Με λίγα λόγια, η γεωθερμία αξιοποιεί τις σταθερές θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους για να απορροφήσει την «ελεύθερη» ενέργεια.

Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά στη θέρμανση θερμοκηπίων. Χρησιμοποιείται ακόμα στις υδατοκαλλιέργειες, όπου εκτρέφονται υδρόβιοι οργανισμοί αλλά και για τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου κτιρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων.


Η Γεωθερμική Δυναμική του Δήμου Νέστου

Ο Δήμος Νέστου, όπως άλλωστε αναφέρει και το όνομά του, είναι δημιούργημα του ποταμού Νέστου, μέσω των προσχώσεων, με φερτές ύλες (αλουβιακές αποθέσεις) από τον άνω ρου και από το σκάψιμο των σκληρών πετρωμάτων του ορεινού όγκου. Αυτό σημαίνει ότι στον συγκεκριμένο δήμο υπάρχουν εκείνες οι γεωλογικές συνθήκες, οι οποίες ευνόησαν και συνεχίζουν να ευνοούν τη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού γεωθερμικού πεδίου.

Γι’ αυτό το λόγο, το 1983 ξεκίνησε η γεωθερμική έρευνα στην περιοχή από τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πρώτων Υλών του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 1987. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών ανορύχθηκαν δεκατέσσερις (14) ερευνητικές γεωτρήσεις, συνολικού βάθους 5941m. Το βάθος της πιο ρηχής γεώτρησης ήταν 240m ενώ το βάθος της βαθύτερης ήταν 545m.

Αυτή η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός σημαντικότατου γεωθερμικού πεδίου, συνολικής έκτασης 35 με 40 km2, σε ένα βάθος μεταξύ 525 και 650 - 670m. Η μέση γεωθερμική βαθμίδα στην περιοχή είναι 10oC/100m, ενώ κατά θέσεις ξεπερνά τους 12oC/100m. Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε ήταν της τάξης των 83oC μεταξύ των χωριών Ποντολιβάδου – Χρυσούπολης – Αγιάσματος, με κέντρο το Ερατεινό.

Μάλιστα, η γεώτρηση που ανορύχθηκε κοντά στο χωριό Ερατεινό έφτασε τα 1377 m όπου και μετρήθηκε θερμοκρασία στον πυθμένα της οπής 122oC.

Βάσει γεωχημικών και γεωθερμικών αξιολογήσεων, πιστεύεται βάσιμα ότι σε βάθος 1600-1700m εντός των ανθρακικών στρωμάτων (μάρμαρα) της περιοχής επικρατούν θερμοκρασίες της τάξεως των 130-150oC.

Όλα τα αποτελέσματα και οι μελέτες δείχνουν ότι το γεωθερμικό πεδίο μπορεί εύκολα να παράγει πάνω από 400m3/h χωρίς σοβαρή διατάραξη της θερμικής ισορροπίας του συστήματος.

Επιπλέον, σε βάθη κάτω από 1400-1500m η εφαρμογή γεωθερμικού συστήματος άνυδρων πετρωμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να είναι ευνοϊκή και η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή γεωλογικών, γεωφυσικών και γεωχημικών μελετών, εκτέλεση γεωτρήσεων και εκτέλεση δοκιμών επαλήθευσης της θεωρίας της τεχνολογίας HDR ώστε να εξεταστεί και η σταθερότητα των γεωθερμικών γεωτρήσεων.

Έχοντας λοιπόν τις ανάλογες προδιαγραφές, η ανάπτυξη του γεωθερμικού πεδίου αποτελεί και τον βασικότερο τομέα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον Δήμο Νέστου, ενώ είναι και το μοναδικό πεδίο Πανελλαδικά για το οποίο, μετά από διεθνή διαγωνισμό, προέκυψε ανάδοχος, ο Δήμος Νέστου.


Τα Οφέλη της Αξιοποίησης της Γεωθερμίας στον Δήμο Νέστου

Τα οφέλη από την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας που αναβλύζει κάτω από τα πόδια μας είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
  1. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τόσο στον αγροτικό κλάδο όσο και γενικότερα.
  2. Ο αγροτικός τομέας της περιοχής θα γίνει πλέον βιώσιμος, αφού θα είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τους αγρότες άλλων περιοχών. Επίσης, τα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής θα είναι μεγαλύτερης ποσότητας.
  3. Τα ξηραντήρια και αφυδατωτήρια προϊόντων, θα μπορούν να λειτουργούν και σε διαφορετική εποχή από τις υπόλοιπες εφαρμογές. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή, άρα και μεγαλύτερο κέρδος.
  4. Οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής θα μπορούν να θερμανθούν οικονομικά, εξοικονομώντας ενέργεια.
  5. Οι ήδη υπάρχουσες στα παράλια ιχθυοκαλλιέργειες θα μπορούν να θερμαίνουν το νερό των δεξαμενών για αντιπαγετική προστασία κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά ακόμη και να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των θερμόφιλων ψαριών (τσιπούρες, λαβράκια, χέλια, γαρίδες κλπ).
  6. Η παροχή του ρευστού στην βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ Καβάλας για βιομηχανική χρήση και θέρμανση, θα δώσει νέα ώθηση για ανάπτυξη στα τοπικά εργοστάσια και βιομηχανίες.
  7. Η θέρμανση και ψύξη όλων των δημόσιων κτηρίων της περιοχής, όπως του Διεθνούς Αεροδρομίου Χρυσούπολης, των σχολικών κτηρίων, του Δημαρχείου, κλπ.
  8. Η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες εναλλακτικού τουρισμού, θα οδηγούσε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
  9. Η θέρμανση (τηλεθέρμανση) και η ψύξη των κατοικιών, θα βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς άγχος και χωρίς επιπρόσθετα βάρη για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, μιας και το οικονομικό όφελος από τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας είναι τεράστιο.
  10. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα οδηγούσε σε κερδοφόρες επενδύσεις στην περιοχή.
Με λίγα λόγια, η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου και στη δημιουργία πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην απασχόληση και στην αξιοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα, στην συγκράτηση του πληθυσμού και την καταπολέμηση της ανεργίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων σχετικά με την μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων και άμεση εξοικονόμηση δημοτικών πόρων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή.